Wednesday, July 11, 2012

Am îngropat parcul

Faptul că orașul meu e în construcție și continuă schimbare, am mai spus. Faptul că unele modernizări sunt de-a dreptul idioate, am mai spus.

Mai am de adăugat multe alte exemple, cum ar fi ceva despre trotuare, dar nu acum, fiindcă astăzi ne oprim asupra altui aspect.

Era cândva un parc pentru copii. Nu era în cartierul meu, dar cel puțin de două ori pe an în tinerețea mea treceam pe acolo. Vedeți voi, era în drum spre bâlci (sau nu știu cum se numește la voi ceea ce la americani se numește carnaval)... la noi se numea bâlci și venea o dată pe an, timp de câteva zile. Lume multă, mâncare, băutură, tarabe cu de toate (ca la orice sărbătoare a orașului actuală) și de asemenea tot felul de mașinării și dispozitive în care „să te dai”: mașini care se tamponează, lanțuri, trenulețe, curse terifiante sau pentru copii, tir, curse de cai și tot felul de atracții.


Spre bâlci și la întoarcere, treceam prin sau pe lângă acel parc. Nu era cine știe ce, dar nu-l voi uita vreodată fiindcă era singurul parc ce avea inele (gen jocurile olimpice). Și opream aproape mereu să mă cațăr pe acele inele ce atârnau în lanțuri... nu știam eu mare lucru, dar era ceva diferit, total diferit de restul chestiilor pe care le întâlneai într-un parc obișnuit. Bineînțeles, cu timpulinelele au devenit ineluliar mai apoiamintire. Tot parcul era în paragină, de fapt toate parcurile din oraș au suferit cam aceeași soartă.

Dar au venit alte vremuri și parcurile au fost reabilitate.. și parcul de care amintesc a fost ras de pe fața pământului... Locul a fost curățat și s-a început un șantier dar nu pentru un nou parc...ci pentru a ridica o biserică falnică. Carevasăzică distrugem parcul pentru a face biserică... că erau prea rare bisericile.. e nevoie de ele la fiecare pas, nu? Fiecare popă are nevoie de biserica lui, nu?

Analizând transformarea, e drept, copii sunt doar câțiva și pentru puțin timp, dar păcătoși suntem toți și pe veci... deci e mai normal să avem biserici decât parcuri.


Concluzia mea logică ar fi că într-adevăr suntem o țară de păcătoși cum spunea cineva, dat fiind faptul că avem atâtea biserici... Sau putem spune că au înlocuit locul de joacă pentru cei mici, cu loc de stat pentru cei bătrâni.. că numai ei mai stau prin biserici în zilele noastre.


Dar nu, niciunul din motivele de mai sus nu justifică amplasarea... ci era o altă problemă fiindcă în zonă, pe aceeași stradă, la vreo câteva sute de metri se află o ditamai catedrala catolică. Păi cum „fraților” ăia sunt mai buni ca noi? Dețin ei monopolul pe cartierul ăsta? NU! Facem și noi una mare aci, în colțul opus!


Ce e cu atâta ură între religiile astea n-am să înțeleg vreodată. Am spus-o și o mai spun: nu sunt păgân, nu sunt ateu dar nu mă regăsesc total în nicio dogmă dintr-asta. Nu mă leagă nimeni de niciuna din religii. Nu aș vrea să arăt cu degetul, spunând că alții sunt mai albi sau mai negri, dar noi (că m-am născut ortodox) suntem cei mai puțin credincioși dintre toți... suntem cei care arată mereu cu degetul... 


Am fost în alte biserici, la alte dogme și nu am auzit decât la noi replici de genul: 
- „ceilalți sunt păcătoși, că nu-s ca noi!” 
- Da, dar știi,  tot în Dumnezeu cred și ei (nu mă leg de alte divinități, rămân în creștinism)... 
- „Nu, nu se pune.. ei sunt păcătoși, noi suntem puri.... noi suntem ăia care au dreptate!


Noi suntem ăia... noi suntem ăia de avem dintr-ăștia
Nu... nu faceți cum face popa, faceți cum zice Popa 
( adică Nea Popa, nu popa din clip, că altfel iese urât de tot).

Da, parcuri au mai apărut acum, în ultimii doi ani, dar niciunul nu are inele... niciunul nu se remarcă cu absolut nimic special... fibră de sticlă și lemn... ici și colo o masă și lămpi de veghe distruse de vandali... nu inele!


Later Edit: In Romania sunt 18.300 de biserici, 4.700 de scoli generale și 425 spitale.

de la mine,
numa' bine

4 comments:

  1. Nu suntem mai putin credinciosi, Radule. Suntem mai putin indoctrinati si cred ca e unul dintre putinele lucruri pentru care ar trebui sa fim recunoscatori comunismului. Credinta nu sta in tamaie, matanii si batut cruci pe langa sutana unor oameni care au transformat credinta intr-o sursa de venit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, poate m-am exprimat greșit, eu nu mă refeream la modul în care crede fiecare om sau cum se roagă.

      Mă refeream la preoții care nu mai sunt preoți și la cei care știu doar să arunce cu vorbe și acuzații la adresa altora. Mă refeream la cei care se cred cei mai tari doar fiindcă urmează o anume dogmă, iar restul sunt păcătoșii!

      Delete
  2. Eu nu mai suport jegurile astea de lucruri facute in numele religiei. Cum sa ai atatea mii de biserici inutile si doar cateva spitale? Sincer, ma sperie situatia, ma face sa cred ca nu evoluam mai deloc, parca am bate pasul pe loc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. păi, suntem păcătoși, dar sănătoși... (și mai e și faptul că un spital consumă mai mult decât produce - financiar, dar o biserică având în vedere că nu plătește nici o taxă ci doar produce din banii enoriașilor.. e mai rentabilă, nu?)

      Delete

Atenție: Este activată moderarea comentariilor pentru articolele mai vechi de 10 zile!

Ha, 2020, învie blogul, prin YouTube

Vreau să revin pe YouTube și să reluăm ce făceam cândva... poate, poate, ușor, ușor, revin și pe blog Dacă vă place și vreți să mai vedeți,...